TAUTAN UKHWAH

08 April 2009

Pemergianmu........

Bumi barakah ini menjadi saksi...terpatrinya sebuah ikatan suci pada bulan Mei 2007 antara anje Usrah Ummu Sulaim dan anje Usrah Paradise Seekers.
Detik yang bersejarah itu menyaksikan tertabalnya taklifat yang perlu dipikul oleh dua hati ini untuk bersatu memikul beban dakwah.

"Waah, sekelip mata je dapat anak 11 0rang...seronoknya!".Tu la first impression pasangan ini.
Apa nak buat dengan bdk2 ni, masih dalam perancangan.

Alhamdulillahu wa ni'mah ! setelah melalui frasa pentarbiahan dari menghisap ibu jari, meniarap, merangkak, bertatih, berjalan.....dan hari ini kami permata hati angah dan along InsyaAllah cuba berlari seiring perjuangan kita..

Syukurillah yang tiada bernoktah..... hampir semua di antara kami sudah ber'anak' dan ber'cucu'.
Keluarga IKHWATUL MARDHIYYAH kini berkembang biak menerajui sistem pertarbiahan akhlaqiah, mencanai fardhu muslim untuk mencapai matlamat jangka panjang.

Sedetik bersama seabad terasa, suka duka kehidupan dikongsi bersama, bila teringat balik...
aduiiiiii....mcm-mcm pe'el, mcm-mcm ragam, mcm-mcm ADA..pendek kata, nasib baik tak beruban Along ngan Angah melayan telatah manja si anak-anak. tu belum cukup sedozen..

Hari demi hari dilalui, keluarga IKHWATUL MARDHIYYAH meniti alam dewasa menuju kematangan hasil tunjuk ajar Along dan Angah. bangga dengan adik-beradik.

Uda dah jadi YDPah, Ucu dah jadi T.SU agung, Ateh pulak pegang lajnah tarbiah...mana yang lain??

Achik dah jadi T.P.semester, Anjang T.P library. Anje T.SU library.. Yang lain? Alhamdulillah..tetap menjadi pendokong dan penyokong.

Taklifat ini bukanlah untuk dibanggakan, bukan jua bahan tontonan untuk mendabik dada tetapi amanah dan tashlifat yang perlu disempurnakan...serta bakal dipersoalkan.

"Angah dan Along, kau tinggalkan kami dengan seribu satu kenangan yang tidak boleh dijual beli dengan dinar emas, memori bersama dari awal kita dimedan ini banyak mengajar kami frasa menuju kematangan sebagai seorang mujahidah berjiwa haraki...
Kau tinggalkan kami dengan sendu duka dan pahit maung erti sebuah pengorbanan,
Kau tinggalkan kami dengan gelak tawa erti kemanisan ukhuwwah berpanjangan,
Kau tinggalkan kami dengan tarbiah ruhiyyah dan jasadiah sebagai bekal meniti hari yang masih berbaki di medan ini...

Hari ini..Along dan Angah sudah tiada disisi, bukan mati menghadap Rabbi, bukan jua pergi tak kembali...tapi pemergian Along dan Angah suatu kehilangan yang terkesan dihati, sungguhpun medan kita sudah berbeza, tapi matlamat kita adalah sama...biar kami jatuh bangun sendiri, biar kami tersungkur rebah ke bumi, biar lali agar kami matang meneruskan perjuangan yang tidak bertepi...

Selamat meneruskan perjuangan buat Along yang bakal berangkat kebumi hijaz dan Angah yang kini bergelar ustazah...langkahmu kami susuri dan doakan kami cekal disini.

3 comments:

 1. Chewaah... puji lambung2..
  emm, kenangan berusrah kat DQ insyaAllah takkan lupe...
  moga menjadi titik permulaan untuk melangkah lebih jauh dalam perjuangan.. cayalah!

  ReplyDelete
 2. salamullahialaik wahai adikku..

  Kak bangga melihat adik hasil tarbiyah kak menjadi sesorang untuk perjuangan ini..

  Moga Amal jariah ini berpanjangan sampai bila2..

  ReplyDelete

DOA PILIHAN

DOA DAPAT PELUANG PERNIAGAAN DAN MURAH REZEKI

اللَهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ أَعْظَمِ عِبَادِكَ نَصِيباً فِي كُلِّ خَيْرٍ تَقْسِمُهُ فِي الغَدَاةِ مِنْ نُورٍ تَهْدِي بِهِ، وَرَحْمَةٍ تَنْشُرُهَا، وَرِزْقٍ تَبْسُطُهُ، وَضُرٍّ تَكْشِفُهُ، وَبَلاءٍ تَرْفَـعُهُ، وَفِتْـنـَةٍ تَصْرِفُهَا، وَسُوءٍ تَدْفَـعُـهُ.
Maksudnya: “Ya Allah, jadikanlah aku antara kalangan hambaMu yang mendapat bahagian (pencapaian) yang hebat pada nur yang Engkau kurniakan sebagai hidayah, dan rahmat yang Engkau kurniakan, dan rezki yang Engkau sebarkan, dan mudharat yang Engkau selamatkan ( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan bala yang Engkau angkatkan( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan fitnah yang Engkau jauhkan( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan keburukan yang Engkau hindarkan
( dari menimpa hamba-hambaMu )”