TAUTAN UKHWAH

19 July 2009

BERJALAN2 DI ATAS BUMI TUHAN


LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PERPUSTAKAAN MMC, CYBERJAYA DAN USIM,NILAI-15 JULAI 2009

Satu lawatan sambil belajar telah dianjurkan oleh Kelab Perpustakaan Darul Quran bertujuan untuk mendedahkan AJK Library’s Club dengan kepelbagaian sistem pengurusan perpustakaan di universiti lain selain daripada mencari pengalaman baru, menjengah dunia luar dalam konteks environment pelajar universiti.

Lawatan ini disertai oleh 30 orang pelajar banin dan banat serta diiringi oleh 4 orang kakitangan Pustakawan DQ.

8.15 pagi: Bertolak dari dataran Masjid DQ ke MMU,Cyberjaya.

11.30 pagi: Tiba di Dewan Utama Multy Media University, Cyberjaya.

Mendapat penerangan berkaitan sistem pengurusan perpustakaan-SITI HASMAH DIGITAL LIBRARY. Keseluruhan sistem peminjaman dan pemulangan buku, perkakasan dan susun atur menggunakan kecanggihan teknologi. Sedikit perkongsian mengenai suasana pelajar di sana, hampir 80% mahasiswa MMU adalah daripada luar negara, majoritinya dari Iran.

2.15 ptg :Tiba di Universiti Sains Islam Antarabangsa Malaysia (USIM),Nilai.

Berbeza dengan MMU, Usim mempunyai infrastruktur perpustakaan yang lebih besar dengan prasarana yang lebih mewah. Perpustakaan yang menjadi rujukan puluhan ribu mahasiswa Usim ini mempunyai 4 tingkat dengan setiap tingkatnya menyediakan fungsi yang berbeza. Sepertimana MMU, USIM juga mempunyai pengurusan secara teknologi dan lebih mementingkan keselesaan pengunjungnya.

6.15 ptg : Makan petang dan sempat membeli-belah di Nilai 3

10.00 mlm :Selamat tiba di Darul Quran.

No comments:

Post a Comment

DOA PILIHAN

DOA DAPAT PELUANG PERNIAGAAN DAN MURAH REZEKI

اللَهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ أَعْظَمِ عِبَادِكَ نَصِيباً فِي كُلِّ خَيْرٍ تَقْسِمُهُ فِي الغَدَاةِ مِنْ نُورٍ تَهْدِي بِهِ، وَرَحْمَةٍ تَنْشُرُهَا، وَرِزْقٍ تَبْسُطُهُ، وَضُرٍّ تَكْشِفُهُ، وَبَلاءٍ تَرْفَـعُهُ، وَفِتْـنـَةٍ تَصْرِفُهَا، وَسُوءٍ تَدْفَـعُـهُ.
Maksudnya: “Ya Allah, jadikanlah aku antara kalangan hambaMu yang mendapat bahagian (pencapaian) yang hebat pada nur yang Engkau kurniakan sebagai hidayah, dan rahmat yang Engkau kurniakan, dan rezki yang Engkau sebarkan, dan mudharat yang Engkau selamatkan ( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan bala yang Engkau angkatkan( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan fitnah yang Engkau jauhkan( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan keburukan yang Engkau hindarkan
( dari menimpa hamba-hambaMu )”