TAUTAN UKHWAH

17 September 2009

PERANCANGAN MANUSIA vs PERANCANGAN ALLAH

Ramadhan kian melabuhkan tirai...
Saat-saat terakhir ini sungguh terasa teruji menjalani 'puasa zahir dan batin'.
Teringat waktu pengajian terakhir kelas madah Pengucapan Dakwah di Audi minggu lepas, saat menjadi pembentang terakhir, tajuk Rahsia Puasa yang ku pilih bersama Ukhti Shuhada dalam satu sesi forum...
tugasan ini secara tak langsung memberi aku peluang study bab puasa sehadamnya...Rahsia puasa yang sememangnya sudah terbongkar tetapi manusia tetap lupa akan fadhilat yang Allah janjikan..

Antara kepenatan dangan tugasan harian dirumah, taklifat dengan Quran setiap hari yang masih tak sempurna ku tunai, subjek2 untuk exam lepas raya yang entah bila nak dihadamkan...Helaian nota2 tersusun kemas dimeja tulis, setia menanti bilalah ingin disentuh.

Rupanya, timetable yang kononnya dirangka sblm bertolak balik kg belum lg terikut..
Aku takkan biarkan ini berterusan. Memikirkan masa depan..saat2 meniti tahun akhir di medan ini, pastinya hasil yang terbaik ingin ku raih.

Aku .....-Sekadar perancangan seorang manusia dhoif yang ingin menjadi baik..dan terus berusaha menjadi lebih baik.Usah peduli pandangan manusia, yang kadang-kadang pandangan mereka meleset, kuno, tidak ikhlas memberi pandangan kepada manusia lain. Aku sedar, mereka juga manusia. Tak lari dari pemikiran yang lemah...Kerana Yang Maha Hebat Perancangannya ialah Allah SWT.

Siapapun kita, menyedari kita insan yang lemah dan kadang-kala lalai membuat keputusan dalam hidup, seharusnya kita perlu sedar betapa kita perlu berusaha merancang yang terbaik disamping bertawakal sebelum pasrah dengan kehendak takdir Ilahi.

Meletakkan keyakinan kita pada Allah bahawa Dialah sebaik-baik Perancang, hati kita tidak akan gusar dan patah hati dengan segala ketentuannya. Itulah pentingnya mendidik hati. Sungguhpun tak semua apa yang kita rancangkan itu berlaku, hati kita tenang dan bersedia menerima apa sahaja hasil yang Allah rancangkan untuk kita.

"Ya Allah, bekalkan aku keredhaan dan petunjukMu dalam setiap langkah kerja buatku.. "
ALLAHUMMA FAQQIHNA FIDDIEN, WA'ALLIMNA TA'WIL, WAHDINA ILA SIROOTIL MUSTAQIM..

No comments:

Post a Comment

DOA PILIHAN

DOA DAPAT PELUANG PERNIAGAAN DAN MURAH REZEKI

اللَهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ أَعْظَمِ عِبَادِكَ نَصِيباً فِي كُلِّ خَيْرٍ تَقْسِمُهُ فِي الغَدَاةِ مِنْ نُورٍ تَهْدِي بِهِ، وَرَحْمَةٍ تَنْشُرُهَا، وَرِزْقٍ تَبْسُطُهُ، وَضُرٍّ تَكْشِفُهُ، وَبَلاءٍ تَرْفَـعُهُ، وَفِتْـنـَةٍ تَصْرِفُهَا، وَسُوءٍ تَدْفَـعُـهُ.
Maksudnya: “Ya Allah, jadikanlah aku antara kalangan hambaMu yang mendapat bahagian (pencapaian) yang hebat pada nur yang Engkau kurniakan sebagai hidayah, dan rahmat yang Engkau kurniakan, dan rezki yang Engkau sebarkan, dan mudharat yang Engkau selamatkan ( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan bala yang Engkau angkatkan( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan fitnah yang Engkau jauhkan( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan keburukan yang Engkau hindarkan
( dari menimpa hamba-hambaMu )”